Hazırlayanlar
Halil ÖZDOĞAN, Osman ŞAHİN
Danışman
Prof.Dr. Okan BİNGÖL
Bu tez çalışmasında uyku kalitesi, uyku hijyeni veya uykuya geçiş bozukluğu bulunan veya mevcut uyku kalitesini korumak isteyen bireylerin sorunlarının farmakolojik yöntemlere başvurmadan hızlı ve etkili bir biçimde giderilmesi amaçlanmıştır.
Çalışmadaki asıl amaç kullanıcıların uykuya geçiş ve uyku kalitesi gibi sorunlarını ışık yardımıyla, Uyku Hijyeni, Rahatlama Terapisi ve Bilişsel Davranışçı Terapiyi kullanarak nefes hareketlerini bireye öğretmektir.
Geliştirilen bu teknolojinin algoritmasını oluşturabilmek ve buna bağlı yazılımı yapabilmek için tek gece polisomnografi tetkiki uyguladığımız hastalar arasında çalışmaya dahil edilme kriterlerine uygun hastaların ve sağlıklı olarak değerlendirilen hastaların verileri (uykuya dalma süreleri ve bu süre içinde oksijen satürasyonundaki değişimler dikkate alınmıştır) değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin yardımıyla belli bir algoritma oluşturulup bu algoritmaya göre yazılımın ve cihazın geliştirilmesi yapılmıştır. Bu cihaz ile özellikle uykuya dalma sorunu yaşayan hastaların ve/veya sağlıklı kişilerin uykuya dalma sürecini kısaltmak ve kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Bu bağlamda cihazın etkin olduğunu gösteren bir klinik çalışma yapılmıştır.
Sonuç olarak projede edilen cihaz sensör ile bireylerin soluk alıp verme periyotlarını hesaplayabilecektir. Elde ettiği bu hesaplamalar doğrultusunda tavana ışık yansıtacaktır. Donanımın yansıttığı bu ışık melatonin salgılanımını etkilemeyecektir ve parlaklığı ayarlanabilir olacaktır. Yansıttığı bu ışık ile kullanıcının soluk alıp verme aralıklarını ideal seviyeye getirecektir. Bu aşama gerçekleşirken donanım kullanıcıya uyum sağlayacaktır.