Hazırlayanlar
Buğra ER, Yücel AYDIN
Danışman
Prof.Dr. Okan BİNGÖL
Birçok ülkede buğday tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Buğday üretimi ve un yapımı bazı ülkelerin en büyük ithalat kaynaklarındandır. Buğday işlemede ilaçlama, tavlama ve öğütme oldukça önemlidir. İlaçlama raf ömrü arttırırken, nem oranını arttırarak tavlama yapmak buğdayı öğütmeye en elverişli hale getirmek amaçlandı. Genel olarak belirtilen işleri makine ile en hızlı ve hatasız şekilde yaparak piyasaya sunulması hedeflendi.
Bu tez çalışması ile buğday için önemli olan işlemlerin birbirinden farklı makineler yerine tek bir gövdede yapılmasını planlandı. Piyasada vibrasyon motoru ile farklı tavlama makineleri, değirme işlemi için ise tavlama işleminden bağımsız değirmenler vardır. Kırık ve tam buğdayı ayırmak için ise yine farkı makineler vardır. Yapılan tez çalışması birbirinden bağımsız makineleri tek çatı altında toplamayı hedeflendi.
Buğday için önemli olan işlemlerin hepsini tek bir gövdede gerçekleştirmesi düşünülen bu sistem SCADA ile uzaktan kontrol etmeyi amaçlandı. Öncelikle vibrasyon motorlu elek ile kırık ve tam buğdayın birbirinden ayrılması planlandı. Kırık buğdayların girilen gramaj değerine göre değirme işlemi için blender motoruna konveyör yardımıyla gitmesi düşünüldü. Tam buğdayın ise seçilen işlem ve gramaja göre ilaçlanması veya tavlanmak için sulanması planlandı.
Tez çalışması Siemens S7-1200 PLC ile yapıldı. Tasarlanan otomasyon sistemi ile SCADA arayüzü kullanılarak sensörler yardımıyla istenen gramajda istenen ürünlerin birleşimi planlandı. Un değirme işlemi için blender motoru, gramaj ölçümü için ağırlık sensörü, ilaçlama ve sulama için DC motorlu hidrofor ve siloların kapaklarını açıp kapatmak içinse lineer motor kullanıldı. Tasarlanan sistemde buğdayın bir sonraki aşamaya geçişi konveyör yardımıyla sağlandı. Konveyör DC motor ile çalıştırılıp PLC ve SCADA sistemi ile bağlantılı olması gerçekleştirildi.